torstai 14. huhtikuuta 2016

Älä oleta sen olevan helppoaUnelmien toteuttaminen vaatii paljon työtä. Mikä on se työnmäärä jonka itse olen valmis tekemään?
 

Kuva: Miina Pulkkinen

Olen viime aikoina saanu usein vastata aihetta sivuuttaviin kysymyksiin - tai oikeastaan nyt normaalia enemmän. Ainahan olen tehnyt tämän lajin eteen paljon, minulla ei ole ollut ketään maksamassa hevosiani, tallipaikkaa, omia asumiskuluja tai muitakaan. Olen ollut vakituisessa työelämässä 16 vuotiaasta asti - eli nyt 11 vuoden ajan. Sen aikana olen ollut vain 2,5 viikkoa työttömänä. Nyt olen harvinaisessa elämäntilanteessa jossa minulla on vain yksi palkkatyö, kun normaalisti niitä on ollut 2-4 samanaikaisesti - tallitöiden lisäksi. Nyt kuitenkin asun tallilla, hoidan ja katson että hevosellani on kaikki kunnossa ensimmäisenä aamulla ennen töitä, sekä illalla viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Päivällä käytän sen kanssa aikaani niin paljon kuin tarvitsee.

Alotettuani ratsastuksen ja koko hevosharrastuksena, sain hyvin nuorena jo oppia sen että työt tehdään esin. Pienellä yksityistallilla sain tallitöitä vastaan silloin tällöin loppuverrytellä hevosia, myöhemmin laittaa niitä valmiiksi kuntoon ja jopa ratsastaa itsenäisesti. Tallilla kuitenkin käytiin joka ikinen päivä, useimmiten koulusta suoraan. Viikonloppuisin herättiin aikaisin pesemään ja puunaamaan hevosia komeiksi kisoja varten, ja pakkaamaan autoa jotta vain pääsi kisoihin mukaan auttamaan. Tästä mun täytyy vain kiittää kyseistä omistaja-kilpailijaa että olen saanut olla hevosenhoitajana, oppinut nuorena jo vastuulliseksi, itsenäiseksi, huolelliseksi ja erityisesti elämään maalaisjärjellä.

Ensimmäisen oman hevoseni sain ostettua vasta täysi-ikäisenä. Se oli minulle ensimmäinen toteutunut unelma, jonka olin saavuttanut vain itse tekemälläni työllä. Se oli minulle unelmieni hevonen. Minun hevonen. Ostin hevosen joka oli raaka, vaikea luonteinen ja muiden mielestä vaarallinen. Hevosen, mistä ei koskaan tulisi mitään. Hevosen, joka huonolla maineellaan tunnettiin liian monesti. Tämä hevonen oli Sera. Minun elämäni hevonen.

Minun silmiini Sera oli täydellinen. Se oli kaunis, punainen, kuuma tamma. En kuitenkaan koskaan osannut edes aavistaa kuinka suuri työmäärä siihen kaikkeen vaadittiin että hevonen nähtiin toisin. Siihen, että siihen uskottiin. Siihen kuinka tuo hevonen opetti minulle kaiken mitä nyt elämästä, itsestäni ja hevosista tiedän ja osaan. Siihen, kuinka minusta tuli itseni pahin kilpailija ja muutti minun elämäni täysin.

Ratsastajan olen aina ollut kiinnostunut kilpailemisesta, mutta eniten omasta kehittymisestä niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Ja se kuinka tässä lajissa ei kukaan ole koskaan valmis. Kun en ole satulassa, mieleni on lajissa aina jollain tapaa. Tässä kohtaa jokainen hevosihminen voi jo todeta saman, ja sen miten tämä laji on elämäntapa jota on vaikea pitää vain harrastuksena. 
Valitettavasti ei-hevosihmiset elämässäni ovat tämän myös saaneet huomata, ja olenkin ihmissuhteissa usein sen todennut - laji menee kaiken edelle. 

Kuuntele itseäsi ja ympäristöäsi, löydä ne eteenpäin vievät asiat läheltäsi
Kuva: Hanna Heinonen

Miksi? Miksi tämä laji menee kaiken edelle? Miksi priorisoin ajankäyttöni pakollisen palkkatyön jälkeen ensin aina tähän? Miksi uhraan ihmissuhteita tämän elämäntavan vuoksi? Koska tämä elämäntapa pitää minut elossa. Tästä kaikesta kun kirjoittaisin, saisin varmasti liikaa tekstiä aikaiseksi, mikä olisi liian henkilökohtaista, mutta sen voin rehellisesti sanoa että elän tätä elämäntapaa varten. Hetkinä jolloin on tehnyt mieli antaa periksi, on hevoset olleet ainoa syy olla luovuttamatta ja jatkaa eteenpäin jopa väkisin. Uhraanko siis elämästäni liikaa vain ratsastuksen vuoksi? En.
Elämä on niin suhteellista. Jokainen tietää että laji on kallis. Raha auttaa menestymään. On vain minun vahvuus, että olen saanut kilpailla itse kouluttamalla hevosellani. Se mikä on sääli, on että näin upeassa lajissa raha määrittää niin suurta roolia kuka menestyy ja kuka ei. Kenellä on laadukkaimmat hevoset, hyvät treeniolosuhteet, puitteet valmentautua ja kehittyä. Mutta ehdottomasti suurinta roolia hallitsee kuitenkin oma asenne ja periksiantamattomuus.

Kun sinulla on tavoite tai unelma, sitä täytyy tavoitella kunnes sen saavuttaa. Se kauanko siihen kuluu aikaa, on merkityksetöntä. Keskity siihen mitä haluat elämältäsi, mikä tekee sinut onnelliseksi. Aina ei voi elää niin kuin muut toivoo, et voi taistella aikaa vastaan. Käytä aika hyödyksesi, elä itseäsi ja unelmiasi varten. Älä anna periksi!

Onnelisuus tulee sinusta itsestäsi.
Kuva: Miina Pulkkinen

Kun asetan itselleni tavotteita kilparatsastajana, asetan koko elämäni tavotteita. Se ei kuitenkaan tarkoita että haluan olla aina muita parempi. En halua voittaa muita. Ainoa ketä vastaan kilpailen, olen minä itse. Se motivaation tappaja, se pessimisti kuka päässäni asuu, on isoin esteeni. Haluan olla mahdollsimman hyvä, itseäni ja muita varten, haluan voittaa itseni. Onko se sitten kilpailuissa voittamista, vai yhteistyön täydellisyyttä hevoseni kanssa? Yhtä tärkeä tavoite on saada hevonen tekemään yhteistyötä kanssani kotona ilman varusteita, kuin kilpakentällä paineen alla.


Haluan olla itseäni ja hevostani varten niin hyvä kuin koskaan voin olla ja sen vuoksi mikään työmäärä ei ole liikaa.

 

Tämä videonpätkä kannattaa kuunnella vaikka silmät kiinni. Videon kuvilla ei ole merkitystä. 

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus. Herkisti ihan tällaisen uuden lukijankin :) Hyvää kevättä sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Josko jatkossakin kirjoittaisi ajan kanssa ja ajatuksella, kun useimmiten menee vaan kuulumisten päivittämiseen kiireessä! Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 2. Kiitos koskettavasta ja ajatuksia herättäneestä postauksesta! Ihanaa lukea toisten unelmista ja saada samalla itsekin muistutus, että omien unelmien eteen täytyy ja kannattaa jaksaa tehdä töitä: toivon mukaan työ ennen pitkää palkitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Ja todellakin :) mä olen saavuttanut jo toisen, vai kolmannenkin unelma, hevonen asuu hyvissä puitteissa kotipihassa ja se hevonen on laadukas suomenhevonen kenen kanssa voin tehdä mitä ikinä halutaan :)

   Poista