maanantai 28. joulukuuta 2015

Back to basics!

Postauksen kaikki kuvat © Miina Pulkkinen

Joulunajan päivät meillä vietettiin aika leppoisasti, treeniä ja vapaata sopivassa suhteessa. Jouluaattona käytiin reippaalla maastolla (vielä kun pohjat oli pehmeät) kolmen hevosen porukassa, ensimmäinen joulupäivä vietettiin vapaata ja toisena joulupäivänä oli meidän oman kouluvalmentajan kanssa treffit ja sunnuntaina käveltiin teiden jäätyessä koviksi parin tunnin aamu-maasto!

Ihanaa kun vihdoin saatiin pakkasta ja kelikin on taas raikas eikä kosten painostava, mutta sitä lunta kaipailtaisiin, pääsisi hiihtoratsastamaan ja hankitreenaamaan!


Valmennuksessa ei tehty mitään kummoista, ihan taas back to basic-huttua, niinkuin sen kuuluu ollakin. Vaihdoin Patselle kokeiluksi eläinlääkäri-raspaajan ehdoituksesta suoran kumikuolaimen millä se toimi kyllä ihan yhtä kivasti kuin kolmipalallakin. Hieman korjattiin mun olemista ja asentoa satulassa, se on jännä miten sitä on niin turtunut kun aikaisemmat 5 vuotta ratsastanut enimmäkseen entisellä omalla hevosellani, ja nyt kun alla on pienempi ja täysin erimallinen hevonen niin ihan uusi istuntavirhe on tullut piristämään arkea! Kun Seran kanssa korjattiin hieman takakenoa istuntaa suoraksi, korjataan nyt sitten etukenoa taaemmaksi... mitä kummaa. Pienempi ja lyhytkaulaisempi hevonen niin mä meinaan ottaa koko ponin syliini? En tiedä. Tietysti tuo minun vasen lonkka, kaiken pahan alku ja juuri vaikuttaa paljon ja korjattiin jalkoja samaan asentoon. Kun pari vuotta sitten kaaduin hevosen kanssa ja jäin alle, meni kroppa enemmän tai vähemmän kieroon mitä on korjattu siitä asti. Oikea jalka olisi aikalailla täysin oikeassa asennossa lantiosta varpaisiin, mutta koska vasemman jalan ulkokierto on niin surkea ettei sitä saada (vielä) täysin auki, niin silloin korjattiin myös oikea jalka samaan asentoon ja kiertoon vasemman kanssa, jotta istunta ja avut olisi symmetriset. Kumma juttu että tämä auttoi ihan hirveän paljon ja hevonen kulki paljon suorempana myös kulmissa, ilman että takapää astuu turhaan ristiin.

Eli toisinsanoen tälläkään kertaa ei keskitytty juuri hevoseen vaan kuskiin. Hevonen kun tekee juuri sen mitä pyydetään, hevosethan ovat aina täydellisiä, kunnes niiden selkään heitetään ratsastaja pilaamaan niiden tasapaino ;) Ja kyllähän se hevonenkin kulki paremmin kun kuskikin istui paremmin. Tämä on niin ihanaa, vaikka onkin lapsihevonen alla, niin silti valmennuksissa saadaan keskityttyä täysin mun korjaamiseen ja kehittämiseen, koska hevosessa ei korjattavaa ole, se ei vastustele tai häärää omiaan, kuten edesmennyt tammani, jolla oli aina mielipide kaikkeen, minuun, säähän, muihin hevosiin, pohjaan, tähtiin ja kuuhun... <3 Hevonen kehittyy ja oppii kyllä siinä ohella, ja kun voimaa ja kantavuutta on lisää, voidaan taas keskittyä hevoselle uusiin asioihin ja tehtäviin.

Kun oma istunta saatiin taas kasaan, tehtiin sekä laukassa että ravissa kulmia, kulmi ja kulmia. Eli suoruutta, ja silmät kiinni ratsastamista jälleen. Kun laukassa ei vielä ole kantavuutta ja voimaa että sitä voisi vielä alkaa kokoamaan, on kulmien ratsastus oikea paikka ja aika aloittaa kohti vahvempaa laukkaa. Hevosen ei tarvitse kasata itseään kuin muutamien askeleiden ajaksi, ja kulman jälkeen suoristus ja eteen, takaisin kontrolliin, siisti kulma, ja suoristus. Tehokasta ja "helppoa"!


4 kommenttia: