tiistai 20. lokakuuta 2015

Päivän sana: Anna tilaa! Päivä Terhi Stegarsin klinikalla!

Eilen maanantaina 19.10 oltiin valmentajani ja parin muun ratsastajan kanssa seuraamassa Terhi Stegarsin valmennuksia Pikkalassa M&M Horse:n tilalla.  Seurasimme lähes jokaisen ratsukon tunnit, kaksi viimeisintä jäi välistä, olihan kotiinkin pakko päästä joskus. Aamulla lähdimme kotoa koirien kanssa ajelemaan 7.30 jälkeen aamusta, ja kotona oltiin hieman 21.30 jälkeen, pitkä päivä siis.
ajokeli oli aamulla vähintäänkin mielenkiintoinen

Oli kiva että päivän aikana ratsukoiden skaala oli aika iso, oli kokeneita ja hieman aloittelevampia ratsastajia, osaavia hevosia, ja muutama nuori, 4- ja 5-vuotiasta myös. Kuitenkin loppupisteessä jokaisen kanssa idea oli melkolailla sama, tehtävästä, osaamistasosta ja tavoitteista huolimatta. Oli mahtava huomata miten monen ratsukon tekemisessä ja hevosen liikkumisessa oli valtava ero alussa ja lopussa.

Monella oli vähän ongelmana että hevosia nostettiin liian ylös ja lyhyelle kaulalle. Kokoaminen ja lyhentäminen kun pitäisi tapahtua takaa selän kautta kohti suuta. Kun hevoset sai enemmän edestä tilaa, ne ratsastettin hieman pidemmälle kaulalle tai vain alemmaksi, pääsi takajalat ja selkä liikkeeseen mukaan. Vaikka hevosissa oli eroja, toiset olivat vähän hosuvia tai hätäisiä, osa sitten vähän hitaita, ongelmaa lähdettiin aina purkamaan takaosan aktivoimisella. Hitaita hevosia saatiin siirtymisissä nopeammiksi, ja hätäisiä hevosia saatiin taas odottamaan apuja kun takaosan aktiivisuutta lisättiin eikä hevonen saanut enään hiippailla alta tai luistella kulmissa minne sattuu. Eli suunnitelmallisuus! "Päätä tiet mitä ratsastat, tee kulmat. Silloin huomaat kun tiet ovat tarkasti suunniteltu, että luistaako hevonen altasi!"

Periaatteessa mitään uutta en oppinut, onhan valmentajani tehnyt paljon töitä Stegarsin luona hänen kanssaan, eli valmennustyyli on hyvinkin samankaltainen. Mutta erään nuoren hevosen kanssa oli sikäli uusi juttu, mikä nyt näin jälkikäteen tuntuu ihan itsestään selvyydeltä. Samaa ajatusta hyödyntäen, kun otetaan käteen esimerkiksi pitkä kouluraippa. Kun otat raipan molemmista päistä kiinni etkä taivuta, vaan raipan runko on suora, on se myös jäykkä eikä siinä ole energiaa/elastisuutta. Ajatusta aikaisemmin olen hyödyntänyt niin että suoruus on ehdoton lähtökohta voiman kasaamiselle. Jos taivutat raipan kaarelle, mutta raipan päät ei ole linjassa vaan vinossa, ja päästät toisesta päästä irti jolloin kaaren jännite laukeaa, ja voima hajoaa sinne tänne, ja raipan pää jää heilumaan. Mutta kun pidät raipan suorassa ja päästät irti, voima purkaantuu suoraan ja ylös. Näin se toimii myös esteratsastuksessa, kun hevonen tulee suoraan ja tasapainoisesti esteelle, ponnistaakin se paremmin suoraan ylös eikä energia vapaudu sivulle.


Tämä havainnollistaa mitten ehdottoman tärkeää suoruus on. Kun puhutaan vinosta hevosesta, tarkoitetaan epätasapainoista lihaksistoa.  Kun hevonen kantaa itsensä toispuoleisesti, näkyy isoin ero juurikin lapojen toispuoleisuudessa, mikä heijastaa niskaan.  Suora hevonen ei ole viivotinsuora, vaan tasapainoinen, jopa taivutettuna!

Samalla ajatuksella, jos nuoren hevosen kanssa on laukannostossa ongelmana että se vetää pitäksi ja tulee sitkeäksi edestä, kroppa on liian pitkänä jolloin nosto ei onnistu kun hevonen vetää ohjiin ja on jo nenällänsä. Tähän avuksi otettiin sama raippa-malli. Hevosta ratsastettiin pääty-ympyrällä ensin ravissa, ympyrää hieman pienennettiin kohti laukannostoa. Kun hevonen on taivutettuna, tulee sen runkoon enemmän jännitettä (ei jännittyneisyyttä) ja energiaa, jolloin nosto on helpompi tehdä, kuin suoralla ja jäykemmällä rungolla. Toki tässä vaara piilee myös siinä että taivutetulla hevosella nostossa täytyy pitää huoli ettei ulkolapa pääse karkuun!


Tätä myös painotettiin myös silloin, kun kokoaminen tehtiin vain ratsastamalla hevosta satulan edessä. Terhin sanoin "ilman laukkaa ei ole laukkaa". Eli ensin laukan pitää olla puhdasta ja voimakasta, takaa eteen. Usein Terhi pyysi lisää laukkaa. Tällä ei tarkoiteta sitä että pitäisi kaahata ympäri hallia, vaan että laukassa on poweria ja ilmaa, aktiivisuutta! Ilman laukkaa et voi ratsastaa koottua laukkaa. Kun hevosta kootaan, nostetaan sen selkää, ja sitten säkää! ei vain kaulaa. Joissakin tapauksissa tosin pyydettiin vauhtia, kun hevosta lyhennettiin liikaa, jolloin piti oikeasti saada liike eteen! Tai vähintäänkin nenä eteen, kaula matalemmaksi ja pyöreämmäksi. Tuntuma suuhun ei saa olla vetävä, eikä myöskään tyhjä. Löysä ohja pääsee yllättämään hevosen liikaa kun sinne yhtäkkiä tuleekin pidäte. "Tunne hevosen suu".


Kuvat lainattu: http://happyhorsemassage.nl 


 Myös erittäin hyvä huomio oli, taas Terhin sanoin "istu alas, käsi alas. Hevosen työ on kantaa ratsastaja, älä kanna hevosta". Yllä oleva kuva kertoo hyvin saman mistä Terhikin puhui, kun jännite tulee ratsastajalla lapojen taakse ja epäkäslihaksiin, paino ei ole satulassa jolloin kantaja ei täysin enään ole hevonen.

Kuvat lainattu: http://happyhorsemassage.nl

Monille painotettiin enemmän juurikin sitä tärkeyttä että kun saadaan säkä ja lavat ylös selän jatkeeksi, hevosen vatsalihakset ottavat tukea jolloin vapaus liikkua on suurempi. Hevosen kantavat lihakset kun ovat kuitenkin vatsasssa, selässä ja ylälinjassa! Jokainen siirtyminen on kultaakin tärkemäpi, jokainen siirtyminen ratsastetaan eikä vain siirrytä koska käyntitauko tai mitä tahansa. Jokainen kulma ratsastetaan ja tasapainoitetaan hevonen, jokainen kulma on valmisteleva tehtävä, oli seuraava tehtävä sitten mikä tahansa. 2 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu klinikasta!

  Tiedätkö, maailma on niiiiin pieni. Ryhdyin katsomaan tarkemmin Patonkiasi, ja totesin, että olen käynyt katsomassa sitä kaksivuotiaana ostotarkoituksella kun oma hevonen oli ollut pitkällä sairaslomalla. No, Torsten onneksi kuntoutui, mutta kyllä Patonki silloin kummitteli mielessä useita kertoja ;) Hyvä hevosmaku sinulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Ompa hauskaa! :) Suokki-ihmisten piirit on kuulemma pienet, ja nyt minäkin koitan päästä näihin putteihin ja niiden sukuihin sisälle :)

   Poista