maanantai 5. lokakuuta 2015

Miten rakentaa 5-vuotiaan hevosen treeniohjelma?

Kysymys mikä pyörii omassa mielessä lähes päivittäin. Miten minä sen tämän hevosen kanssa teen? Jokainen hevonen on urheilijana ja kokonaisuutena yksilö, ja ehdoton sääntö numero yksi on hevosen ehtojen mukaan tekeminen. On olemassa tietynlainen "kaavio" siitä mitä hevosen tulisi suorittaa minkäkin ikäisenä, mutta kuten jokainen tietää, aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Itse en lähde ajattelemaan tältä kantilta ollenkaan että mitä ne muiden viis veet tekee ja mitä ei. Kisasuoritukset on puoli totuutta, Patsella ei ole vielä startattu missään mutta sanoisin että kun sen aika on, se on valmisteltu ikäisekseen hyvin. Se on niin rehellinen ja laadukas, että kehitys on todella nopeaa ihan vain sen vuoksi, tästä on siis turha murehtia!

Kun kyseessä on nuori hevonen, on todella tärkeää säilyttää hevosen työmoraali mahdollisimman korkealla ja pitää huoli että hevosen itsetuntoa kohotetaan aina kun se onnistuu ja suorittaa hyvin, on se sitten miten pieni asia tahansa. Tämä korostui etenkin tänään kun sain ensimmäisen kerran kokea kun Patse oli ratsastaessa jännittynyt joten luonnollisesti ensimmäistä kertaa olin tilanteessa ratkaisemassa kuinka saan juuri tämän yksilön mielen ja kropan takaisin rennoksi. Koska kyseessä on kuitenkin minulle vielä suhteellisen tuore tuttavuus, ja hevonen on muutenkin vielä hyvin lähtökuopissa, mentiin nyt täysin hevosen ehdoin ja paljon kehuen sain hevosen takaisin rennoksi. Tilanteiden ei koskaan pidä olla hevoselle liian vaikea tai stressaava josta sen on selvittävä yksin. Tässä huomasi miten valtavan hyvä luonne sillä on ja pohjatyö tehty äärimmäisen hyvin, miten se silti yrittää vaikka kuinka jännittäisi.

Eilen siis verryttelimme kevyesti maneesissa kun menin tallille niin myöhään ettei ulkokentällä nähnyt enään ratsastaa. Maneesissa oli yksi ratsukko seuranamme ja Patse oli tosi rento ja mielyttävä ratsastaa. Keskityimmekin siirtymisiin, ja laukannostoihin jotka sujuivat tosi kivasti ja saimme paljon paljon onnistumisia. Kun taas tänään, menimme ulkokentällä ja alkuverryttelyn aikana muut ratsukot lopettelivat treenejään ja jäimme kahdenkesken. Tästä tuli ensimmäinen jännitysmomentti pikkuorille. Kuten aikaisemmalle hevoselleni, myös Patselle juttelen tosi paljon ratsastaessani mikä selvästi antaa sille turvaa, nuorta ei saa jättää yksin selviytymään!

Toinen jännitysmomentti tuli kun naapuritarhan tuttua hevosta kävelytettiin pihalla, välillä Patse näki sen ja välillä ei. Jännittyessään se ei varsinaisesti tee mitään ilkeää, vaan lähinnä katoaa ihan muihin maailmoihin katseellaan ja mieleltään, vaikka kroppa jatkaa mukamas töitä. Taas juttelemalla, suunnan muutoksilla ja siirtymisillä taas sain hevosen keskittymisen itseeni ja lopuksi hevonen ravasikin pitkällä kaulalla rennosti. Harmitti vain että tämä "vahtiminen" ympärillä tapahtuvaan sai hevosen hieman väsymään, koska sitä pyrin aina välttämään hevosen kuin hevosen kanssa, mutta toisaalta tämä oli odotettavissa jossain kohtaa koska muutosta uuteen talliin on vasta muutamia päiviä ja kyseessä on nuori ori. Mutta tärkeintä oli että saatiin lopetettua rentoon mielentilaan ja ajoissa, mielummin liian lyhyt treeni ja ajoitus oikein, kun niin että sekä mieli että fysiikka ehtii väsymään.

Eli taas liirumlaarumin jälkeen takaisin aiheeseen. Eli nuoren hevosen treeniohjelma. Itse koen sen niin että toteuta aina hevosta kuunnellen, monipuolisesti ja nousujohteisesti, palautumisia unohtamatta! Koska nyt on menty kaksi päivää peräkkäin selästä, on seuraavat päivät luvassa maastokävelyä selästä ja maasta käsin, ja katsotaan kentällä työskentelyä taas loppuviikosta/viikonloppuna seuraavan kerran.

Kalenteria on hyvä suunnitella etukäteen, suunnitella työjaksot ja palauttavat päivät, meillä suunnitelmia tehdään 4 viikon sykleillä varovasti eteenpäin, helposta viikosta kohti rankempaa viikkoa josta sarja alkaa uudestaan taas helpolla viikolla, mikä toimii rankempien viikkon jälkeen palautumisviikona jolloin vaan kävellään tai hölkkäillään kevyesti maastossa tai liinan päässä. Silloin nousujohteinen treeni on helpointa suunnitella ja ehkä toteuttaa kun tehoa hiljalleen nostetaan kohti palautumisviikkoa, tokikaan unohtamtta muiden viikkojen sisältöön kuuluvia palautumispäiviä. Mutta aina on muistettava että jos käy näin, kuten meille tänään että työskentely oli mielelle rankempaa kuin kropalle, on unohdettava mitä kalenterissa lukee tai mikä on tavotteiden aikataulu ja ottamalla paussia juuri sen hetken suunnitelmasta. Hätäilemällä ei saa tuloksia ja kehittyminen ei ole yhdestä tai usemmasta päivästä kiinni! Tärkeintä on muistaa että oppiminen ja kehitys on parhaimmillaan rennon ja luottavaisen mielentilan aikana. Meillä hevosen varsinaiseen tavoitteeseen on vielä vuosi aikaa joten aikaa todellakin on joten emme tosiaan ota mitään paineita  vaan keskitymme mukavaan ja kivaan tekemiseen! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti